Translate

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Πανεπιστημιακή εκπαίδευση


Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης
Στην Ισπανία όπως και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμoύ οφείλετε στους φοιτητές του εξωτερικού. Στην Βαρκελώνη υπάρχουν πολλά καλά πανεπιστήμια, τα οποία κατατάσσονται από τα καλύτερα του κόσμου.
 Ένα από τα παλιότερα πανεπιστήμια ανά το παγκόσμιο είναι το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (UB) το οποίο έχει φτιαχτεί τον 15 αιώνα και κατατάσσεται στον αριθμό 156 του κόσμου. Το 2018 μάλιστα είχε ανακηρυχθεί ως το καλύτερο πανεπιστήμιο της Ισπανίας. Το πανεπιστήμιο αυτό βρίσκεται στην καρδία της Βαρκελώνης και έχει έδρα σε αξιοθαύμαστες αρχαίες εγκαταστάσεις. Ένα άλλο πανεπιστήμιο είναι το Αυτόνομο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (UAB) το οποίο θεωρείται σήμερα ένα από τα 5 καλύτερα της Ισπανίας και νούμερο 176 του κόσμου. Το μόνο αρνητικό είναι ότι βρίσκεται σε απόσταση 40 λεπτών με το τρένο, έξω από την πόλη. Παρότι είναι εκτός του κέντρου, και αυτό το πανεπιστήμιο προσελκύει χιλιάδες φοιτητές από το εξωτερικού και εσωτερικό. Το τρίτο καλύτερο πανεπιστήμιο της πόλης είναι το πανεπιστήμιο Pompeu Fabra, το οποίο χαρακτηρίζεται από τα πανεπιστήμια με την μεγαλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη αφού είναι σχετικά καινούριο-κατασκευασμένο πανεπιστήμιο, μόλις το 1990. Το πανεπιστήμιο αυτό βρίσκεται στο κάτω μέρος της Βαρκελώνης κοντά στην θάλασσα.
Όλα τα πανεπιστήμια προσφέρουν ποικιλία μαθημάτων, σχεδόν σε όλους τους επιθυμητούς κλάδους και το κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του δυνατό χαρτί. Για παράδειγμα το
UAB έχει πολύ ψηλό επίπεδο στις επιστήμες ζωής και περιβάλλοντος. Τα δίδακτρα για φοιτητές από χώρες της ΕΕ έχουν μειωμένο κόστος. Τα περισσότερα μαθήματα διδάσκονται στην ισπανική γλώσσα όμως κάποια από αυτά μπορείτε να τα βρείτε και στα αγγλικά. Καλό θα ήταν να έχετε όμως, ένα καλό επίπεδο γνώσης της τοπικής γλώσσας.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Ασφάλεια

Η Βαρκελώνη μπορεί να είναι μια σχετικά μικρή πόλη αλλά έχει αρκετό πληθυσμό έχοντας πάνω-κάτω 5,575 εκατομμύρια κατοίκους (2019). Ο επιπλέον κόσμος προερχόμενος λόγο τουρισμού όπως καταλαβαίνετε ενισχύει την διαφορετικότητα και την ανομοιομορφία. Αμέσως αναφέροντάς αυτό, το μυαλό μας πάει στα φαινόμενα ρατσισμού και άλλων μορφών βίας λεκτικής και όχι μόνο σε μερίδα πληθυσμού. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Βαρκελώνης. Η συμβίωση του κόσμου είναι πάρα πολύ καλή παρότι υπάρχουν πολλές κουλτούρες και άνθρωποι από διαφορετικές χώρες. Τα φαινόμενα ρατσισμού είναι σχεδόν μηδαμινά όπως επίσης και τα φαινόμενα σωματικής βίας. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όταν πάει κάποιος για ένα χαλαρό περίπατο στην πόλη. Τα θέματα ασφαλείας περί κλοπών κτλπ είναι αυξημένα, αφού υπάρχει αστυνομία σχεδόν σε όλη την πόλη. Αυτό είναι ένα έξτρα σημείο για να νιώσετε ασφάλεια στην Βαρκελώνη. Για αυτό τον λόγο, παρόλο που υπάρχει το φαινόμενο και η πιθανότητα για pickpocketing τα κρούσματα είναι αρκετά μειωμένα γενικά, αλλά είναι λίγο περισσότερο αυξημένα σε περιοχές με αξιοθέατα και τουρισμό. Όμως γενικά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εάν είσαστε λίγο προσεκτικοί.

Κυριακή 19 Απριλίου 2020

''ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ''


Παρότι η κατάσταση ειναι αλλιώτικη και διαφορετική απο άλλες χρονιές, με την πίστη και την αισιοδοξία ήρθε η Ανάσταση του Κυρίου για άλλη μια φορά.
"ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ" σε όλους τους απανταχού χριστιανούς, με την ανάσταση του Κυρίου να έρθει και η υγεία και η γαλήνη σε όλο τον πλανήτη.
Εάν βρίσκεστε στην Βαρκελώνη αυτή την περίοδο, λογικά, θα περάσετε ενα ήσυχο σχετικά Πάσχα, αφού οι Καταλανοί δεν συνηθήζουν να γιορτάζουν πολύ την γιορτή αυτή.

Σας ευχόμαστε "ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ"

Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Διαφορά τρόπου ζωής ανα εποχή


Όπως είχαμε αναφερθεί στο προηγούμενο άρθρο, έχοντας πλέον μια γκάμα εμπειριών από την Βαρκελώνη ταξιδεύοντας 3 φορές, φθινόπωρο, καλοκαίρι και χειμώνα έχω τώρα μια καλύτερη και πιο καθαρή εικόνα για το τί θα αντιμετωπίσει κανείς οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Ανάλογα με την κάθε εποχή ο τρόπος ζωής αλλάζει αφου αλλάζουν οι παράγοντες που επηρεάζουν τις ταχύτητες με τις οποίες κινείται η πόλη. Παρόλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν χάνεται το αίσθημα χαλάρωσης και ο ξεκούραστος ρυθμός ζωής που επικρατεί και επίσης η ατμόσφαιρα σιγουριάς και σταθερότητας προερχόμενη από την κουλτούρα του κόσμου αλλά και από την επιβλητικότητα της αρχιτεκτονικής της πόλης. 
Μια αρκετά δύσκολη περίοδος για τους ντόπιους και για όσους ζουν μόνιμα στην Βαρκελώνη είναι η περίοδος του καλοκαιριού, δηλαδή, από τα τέλη Μαΐου μέχρι και τέλη Αυγούστου. Η πόλη κατά την περίοδο αυτή πλημμυρίζει κυριολεκτικά από τουρίστες με αποτέλεσμα να μετατρέπουν τους δημόσιους χώρους σε ένα όχι τόσο ευχάριστο μέρος να βρίσκεσαι. Η απουσία της συνείδησης και η υπερβολική χαλάρωση φέρνει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην καθαριότητα της πόλης αλλά κάνει και την διακίνηση στους δρόμους πιο δύσκολη. Παρόλα αυτά ο δήμος έχει επενδύσει πολλά χρήματα στην καθαριότητα που αυτό δίνει την άνεση να υπάρχουν κάλαθοι σχεδόν ΠΑΝΤΟΥ!! Εκτός αυτού κάθε πρωί οι αρμόδιες μονάδες καθαρίζουν όλη την πόλη, τα πεζοδρόμια, τα αποτσίγαρα, καλάθους, πλατείες, φύλλα από δέντρα, δρόμους κτλπ. Ο πιο πολύς κόσμος βρίσκετε κυρίως στο κέντρο σε περιοχές που υπάρχουν πολλά αξιοθέατα όπως την la Ramblas, el Raval, Passeig de Gracia κτλπ. Για τις περιοχές αυτές, θα μιλήσουμε μιαν άλλη φορά. (Stay tuned!) 
Σε τέτοιους χώρους έχουμε το αποτέλεσμα να υπάρχει θόρυβος, βαβούρα και γενικά ένας μικρός χαμός για αυτό εάν δεν είσαστε και πολύ αυτής της φάσης, θα σας σύστηνα να αποφύγετέ το ταξίδι σε εποχή καλοκαιριού. Κατά την διάρκεια όμως του χειμώνα η πόλη είναι πολύ ήρεμη και ήσυχη κάνοντας πολύ ευχάριστο έναν περίπατο για ψώνια ή ακόμη και για ένα καφέ σε μια μπάρ με bocadillos. Σε τέτοιες περιόδους ομως αν και ο καιρός δεν είναι τόσο χάλια, δεν προσφέρεται η θάλασσα για μπάνιο.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Κάτι καινούριο ξεκινά...


Αγαπητοί αναγνώστες,

Αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που γράφουμε σε μορφή επιστολής απευθυνόμενοι προς εσας.

Καταρχήν θα θέλαμε να απολογηθούμε για την μή χρηση και ανανέωση του blog τα τελευταία χρόνια, λόγο μη επαρκούς ελεύθερου χρόνου. Παρόλα αυτά με αφορμή τα συμβάντα του COVID-19  θελήσαμε να προσφέρουμε συντροφιά, για αυτό το διάστημα και όχι μόνο, σε όλους εσάς που βρίσκεστε κλεισμένοι στα σπίτια σας για το καλό το δικό σας αλλά και των γύρω σας.

Κάτι νέο ετοιμάζουμε, με ανανεώσεις σε άρθρα, αλλά και γενικά στην σελίδα μας, για ευκολότερη και πιο αποτελεσματική χρήση από εσάς. Τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε πάει στην Βαρκελώνη ακόμα 2 φορές από τα τελευταία μας άρθρα με αποτέλεσμα να μπορούμε να γράψουμε την άποψη μας περισσότερο αντικειμενικά, δίνοντας σας οσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες και βοήθειες σε περίπτωση που θα θέλατε να ταξιδέψετε ή να μείνετε σε αυτή την υπέροχη πόλη.

Σας ευχόμαστε υγεία και μείνετε συντονισμένοι γιατί τα καλυτέρα έρχονται.

Συγγραφέας του blog,
Xampis